Bulgarian English German Greek Italian Russian Turkish

Гъбичките - актуално и често срещано в днешно време заболяване във връзка с общия спад на имунитета на населението на нашата планета. Предпоставка за развитието на гъбичните кожни инфекции е честата употребата на разнообразни детергенти (измивни препарати), които променят и нарушават водно-липидния слой на кожата, спомагат за нарушаване на нейните защитни функции и баланс и от там и честата появата на гъбичните кожни инфекции. Те могат да засегнат кожата, лигавиците, полулигавиците и окосмените области по кожата.

Към тази група кожни автоимунни заболявания спадат дискоидния и системния лупус, дерматомиозитът, склеродермия прогресива и локалис, булозните кожни автоимунни дерматози като пемфигус, пемфигоид, херпетиформен дерматит, пемфигоид в детска възраст и др. Общо взето те са сериозни заболявания в дерматологичната практика, които в повето случаи нямат добра прогноза. Лечението им е продължително, поради хроничния и рецидивиращ ход на заболявянията. Често пациентите се оплакват от страничните действия на препаратите, които могат да увредят съседни органи и системи в организма на човека.

Детската кожа носи в себе си своите особености, специфичност и физиологични различия от кожата на възрастните индивиди. Затова тя страда от типични за възрастта й кожни заболявания. При раждането водното съдържание на кожата е 80-90 % и с нарастване на възрастта то постепенно намалява на 60 %. Затова детската кожа е по-пастьозна, пухкава и нежна. Тя играе важно значение за обмяната на вещeствата в детския организъм, подпомага детоксикиращата функция на бъбреците и черния дроб, играе защитно- бариерна функция за организма, като важен таргетен орган на имунната система.

Злокачествените кожни заболявания напоследък заемат все по-голяма ниша в рубриката за дискутирани кожни заболявания. Затова се отдава голямо значение на повишените стойности на радиационния фон на нашата планета, повишаване интензитета на слънчевите лъчи, употребата на ГМО продукти и т.н. Съществуват различни класификации на туморните заболявания, като разделянето им на епителни (произхождащи от епитела на кожата), меланоцитни (от клетките натоварени с пигмента меланин в кожата-меланоцити) и мезодермални.

Какво представляват?
Това са заразни гнойновъзпалителни заболявания на кожата и нейните придатъци. Те са едни от най-често срещаните дерматози в дерматологичната практика след алергичните заболявания. Проявяват се при предразполагащи условия за развитие: нарушение целостта на кожата, занижена хигиена, намаление на защитните сили на организма, при нарушена обмяна на веществата, липса на витамини в кожата и др.

1. Oпределение: често наблюдавано кожно заболяване, което се характеризира с кръгово окапване на окосмяването по главата и брадата (при мъжете), без да е налице промяна в космения фоликул. Среща се и в двата пола, най-често във възрастта между 7-45 години.

Страница 1 от 2

Стани приятел :)

Доктор - онлайн

  • Интернет консултация
    Интернет консултация Ако имате сериозен кожен проблем, но нямате време да ме посетите, защото работите много, защото сте извън страната или просто не ви се чака пред кабинета, можете да се възползвате от платена консултация по интернет, която предлагам за моите пациенти.
    Продължава...

Форум


Отговори Тема